Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 06, 2016, 02:19:42 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: Idea: Simple app to show/hide desktop icons with a single click as in Fences  (Read 6094 times)

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
In Fences, one can show/hide the desktop icons with a single click. I would like an app that will do that. I want to be able to place its icon in the taskbar so that it is always available. Do not want to have to right-click on desktop, open view submenu and select show/hide ...

skwire

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 4,664
    • View Profile
    • Donate to Member
In Fences, one can show/hide the desktop icons with a single click. I would like an app that will do that. I want to be able to place its icon in the taskbar so that it is always available. Do not want to have to right-click on desktop, open view submenu and select show/hide ...

Hi, nelsonpole, and welcome to the DonationCoder site.  An app called DeskSweeper will do what you want.

http://no-nonsense-software.com
http://no-nonsense-s...rdir.exe?desksweeper

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Desk Sweeper does not work on my machine. Perhaps, I should have mentioned that I am running Win8.

joiwind

  • Participant
  • Joined in 2009
  • *
  • Posts: 484
  • carpe momentum
    • View Profile
    • Donate to Member
There's also Sub-Desktop but I can't guarantee that it will work on Win 8 ...
.: I use K-Meleon - the browser you can control - but I love Pale Moon too :.

skwire

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 4,664
    • View Profile
    • Donate to Member
I am running Win8

Ah, that could make a difference since I know that app works on everything up to Win7.  I don't have Win8 to test with.

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Is there a way that I could help?

skwire

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 4,664
    • View Profile
    • Donate to Member
Is there a way that I could help?

Just keep trying/testing what we suggest.  =]

c.gingerich

  • Supporting Member
  • Joined in 2011
  • **
  • Posts: 585
    • View Profile
    • VDSFreak
    • Donate to Member
Test this out for me. It's a quick app that I made. It should hide your desktop icons for 5 seconds then bring them back. If it works for you let me know and I'll make it into a complete utility.

https://www.dropbox.com/s/nldkid10k2vbdpd/HMD.exe
http://VDSFreak.com
Follow me on Tumblr.com to stay up to date on updates and new software!

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Could not test your idea.

I get the following at dropbox

Nothing Here
The file you're looking for has been deleted or moved.

c.gingerich

  • Supporting Member
  • Joined in 2011
  • **
  • Posts: 585
    • View Profile
    • VDSFreak
    • Donate to Member
Oops. I'm syncing a lot of file, I'll attach it. See below.
http://VDSFreak.com
Follow me on Tumblr.com to stay up to date on updates and new software!

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
HMD.exe did not seem to do anything.

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Note: When I opened task manager, the HMD.exe app had not closed

c.gingerich

  • Supporting Member
  • Joined in 2011
  • **
  • Posts: 585
    • View Profile
    • VDSFreak
    • Donate to Member
Hmm, odd. I went and made a full app. Try this one. Run it to hide the icons, run again to show them. I tested on Windows 7/8 worked on both for me.

http://starpunch.blogspot.com/2013/05/hide-desktop-icons.html
http://VDSFreak.com
Follow me on Tumblr.com to stay up to date on updates and new software!
« Last Edit: May 29, 2013, 09:54:37 AM by c.gingerich »

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
I unzipped the file after downloading and placed it on my desktop with a short cut on the task bar. I clicked on it and nothing happened whether I was showing the desktop icons or not. I clicked on it 3 times and when I looked in process explorer each was still open. Maybe the problem is something else I am running?

c.gingerich

  • Supporting Member
  • Joined in 2011
  • **
  • Posts: 585
    • View Profile
    • VDSFreak
    • Donate to Member
Do you have any other software that "attaches" to your desktop? I am using Fences and it still worked for me. It just hide the icons, the fences still remained.
http://VDSFreak.com
Follow me on Tumblr.com to stay up to date on updates and new software!

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
John's Background switcher.

There might be more but I am not sure except that my system runs on an SSD that is drive-C but the desktop is on the old HD which is drive-E


c.gingerich

  • Supporting Member
  • Joined in 2011
  • **
  • Posts: 585
    • View Profile
    • VDSFreak
    • Donate to Member
Well, this is my last try. I attached another test app (see below) that will only work on Windows 8. This will hide the icons for 5 seconds then show again, please give it a try, if this doesn't work I don't know what else to try.

If it does work I'll make a special version out of this for you.
http://VDSFreak.com
Follow me on Tumblr.com to stay up to date on updates and new software!

nelsonpole

  • Supporting Member
  • Joined in 2010
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
I appreciate all the work that you are doing, but I got run time error 14 at line 30.

c.gingerich

  • Supporting Member
  • Joined in 2011
  • **
  • Posts: 585
    • View Profile
    • VDSFreak
    • Donate to Member
Ok, well that at least is something I can work with. Now I am determined to get it to work! :-) Attached is an app called Window Spy, it gets info about windows open on the system. Unzip it somewhere and run the EXE. Click on the Spy button and then click on your desktop. You should see something like the image below. Can you take a screen shot of that and post it or email it to me? [starpunch.net AT gmail.com]

Ashampoo_Snap_2013.05.29_10h49m21s_001_Window Spy.pngIdea: Simple app to show/hide desktop icons with a single click as in Fences

Oops forgot to attached the app.... but you contacted me via email so it's all good. :-)
http://VDSFreak.com
Follow me on Tumblr.com to stay up to date on updates and new software!
« Last Edit: May 29, 2013, 11:20:21 AM by c.gingerich »

c.gingerich

  • Supporting Member
  • Joined in 2011
  • **
  • Posts: 585
    • View Profile
    • VDSFreak
    • Donate to Member
Can anyone else test Hide Desktop Icons? I would like to know if others are having the same issue.

http://starpunch.blogspot.com/2013/05/hide-desktop-icons.html
http://VDSFreak.com
Follow me on Tumblr.com to stay up to date on updates and new software!

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 4,474
    • View Profile
    • Donate to Member
Desk Sweeper does not work on my machine. Perhaps, I should have mentioned that I am running Win8.

Worked fine here on a netbook running Win8Pro + ClassicStartMenu.  All icons disappeared and then returned to Desktop, (mind you there are only two of them :) ).

skwire

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 4,664
    • View Profile
    • Donate to Member
Worked fine here on a netbook running Win8Pro + ClassicStartMenu.  All icons disappeared and then returned to Desktop, (mind you there are only two of them :) ).

Good to know.  Thanks for the report, 4wd.