Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 10, 2016, 03:00:14 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: black screen  (Read 1541 times)

Ravin dave

  • Participant
  • Joined in 2014
  • *
  • default avatar
  • Posts: 3
    • View Profile
    • Donate to Member
black screen
« on: September 24, 2014, 07:27:29 AM »
Hi Folks,
 I am new here, and can't solve this problem:-
I have the game 'MYST End of ages'
When I try to capture a screen (using printscreen with and with out control) all I get is a black square !!
Some how the 'game' seems to detect what I am doing, and will not allow it.
Does anyone know how to over come this please?
Ravindave

Ravin dave

  • Participant
  • Joined in 2014
  • *
  • default avatar
  • Posts: 3
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: black screen
« Reply #1 on: September 25, 2014, 11:12:05 AM »
Ravin dave again - addition.
When I boot up in the morning I can use printscreen to copy a picture from Myst - and it comes up just fine (in paint prog.).
Once I have started 'screenshot captor' I only get a black picture when I use the prog., and I can't get rid of the little screen symbol in the bottom tray.
It goes away on the next boot up, but I can't get rid of it unless I re-boot.

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,431
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: black screen
« Reply #2 on: September 25, 2014, 11:51:27 AM »
Hi Ravin.

Let me ask you, does Screenshot Captor capture other programs ok when you trigger it in the same way?

The black screen could be caused by 1 of 2 things:
  • A security program that is blocking it -- this happens surprisingly frequently and there are threads on it (see here); fix is to add Screenshot Captor to the list of trusted programs or programs allowed to take screenshots.
  • An accelerated graphics directx game -- but i don't think Myst falls into this category.

What security program(s) are you running?

Ravin dave

  • Participant
  • Joined in 2014
  • *
  • default avatar
  • Posts: 3
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: black screen
« Reply #3 on: September 26, 2014, 04:35:45 AM »
Hello Mouser,
 Many thanks for your reply to my problem.
I use Avast as my antivirus (free version) As far as I can tell, it doesn't have a section for allowing  'safe' programs.
I can take screen shots just fine on other programs - it's just Myst which is causing the problem - it's Myst, End of Ages - the latest game.(a few years old now)
The only other protection I have is Windows Defender.

I write sci-fi - if you would like a free e-book I will gladly send you one (as attachment - which will open in any word processor), just email me at
david@davidmoreton1.wanadoo.co.uk
If you have any other suggestions, I would be grateful.
Using printscreen, I can only take one shot at a time - and then have to close down the game to access the 'shot'. I need to take multiple shots to string them together in a panorama.
Kind regards, Ravin Dave

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: black screen
« Reply #4 on: September 26, 2014, 06:47:56 AM »
@Ravin dave: according to wikipedia, there seems to be a certain in-game function to capture screenshots. perhaps this feature may be interfering with Screenshot Captor?

Quote
To recall clues or important items, players can use a camera feature to take screenshots, which are then placed in a journal the player can access at any time.

http://en.wikipedia..../Myst_V:_End_of_Ages