Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 10, 2016, 04:41:47 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: Capturing area with ratio?  (Read 889 times)

mtemp

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
    • Donate to Member
Capturing area with ratio?
« on: November 03, 2015, 02:50:25 PM »
Hi,

e.g. for screenshots using in Facebook as article image I need the option to capture an area with a ratio of 1,91 x 1

... like in Photoshop:
2015-11-03_shot_004.jpgCapturing area with ratio?

But, ah, this is not possible yet, isn't it?


Thanks!
mtemp

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,434
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Capturing area with ratio?
« Reply #1 on: November 03, 2015, 03:06:16 PM »
Am I right that we are talking about screenshot captor?

mtemp

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Capturing area with ratio?
« Reply #2 on: November 03, 2015, 03:23:11 PM »
Hmm, am I in the wrong forum?

Or didn't I find the option?

Or have I hold a special key by using »Grab Fixed size region«? I tried Shift, Ctrl, and ...


Thanks!

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,434
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Capturing area with ratio?
« Reply #3 on: November 03, 2015, 03:55:41 PM »
oops sorry i didn't realize you had posted in the right area after all, my apologies.

So, first things first, if you make a capture, like a screen capture, you can choose a preset region side from edit menu (and you can customize the choices in options), and then hold ALT key while you drag with mouse to preserve the aspect radio.

mtemp

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Capturing area with ratio?
« Reply #4 on: November 03, 2015, 04:05:31 PM »
I need such a "ratio cropping" not after making the screenshot, but as a capturing option.

Why? Because I have to try out several browser sizes for capturing a selection with the ratio for Facebook articles (1,91 x 1), so that I have all the things of the web webpage arranged/positioned within this specific proportions...

I am wondering why this option is missing in this powerful tool which I am using since several years..


thank you!


mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,434
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Capturing area with ratio?
« Reply #5 on: November 03, 2015, 06:41:04 PM »
i could add Alt key support to constrain aspect ratio to red box capture mode, if you were willing to use red box mode for region capture.

mtemp

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Capturing area with ratio?
« Reply #6 on: November 03, 2015, 06:53:38 PM »
... why not just for "fixed size region"?


But now it's time to say good night – here in Germany :)