Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 17, 2017, 05:40 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: Disable Ctrl Q  (Read 1551 times)

ScreenManiac

  • Supporting Member
  • Joined in 2014
  • **
  • Posts: 102
    • View Profile
    • Donate to Member
Disable Ctrl Q
« on: May 30, 2014, 12:22 AM »
I wish there was a way to disable the Ctrl+Q hotkey.
Many other programs use it to QUIT the application, so I got into the habit of pressing it when finished. Accidentally deleting the active screenshot in the process.

Why do we need Ctrl+Q if we have DEL that does the same thing? Apart from many other ways to delete. Very non-standard and confusing, with no apparent advantage over the usual methods of deleting.

tomos

  • Charter Member
  • Joined in 2006
  • ***
  • Posts: 10,943
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Disable Ctrl Q
« Reply #1 on: May 30, 2014, 03:40 AM »
I wish there was a way to disable the Ctrl+Q hotkey.
Many other programs use it to QUIT the application, so I got into the habit of pressing it when finished. Accidentally deleting the active screenshot in the process.
-ScreenManiac (May 30, 2014, 12:22 AM)

Yes, I've requested this be changed in the past. Most graphics programmes, but also many others (e.g. Softmaker Office programmes) use it to close.

I was so used to using it, that I started to use an AHK script to force *all* windows to close with Ctrl+Q. This is a workaround for SC, as it also closes it's window (rather than delete the current screenshot). (I dont have it yet on this machine, will post it later here.)
Tom

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 37,706
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Disable Ctrl Q
« Reply #2 on: May 30, 2014, 06:42 AM »
Ok I'm convinced, I will change it in next release and make Ctrl+Q do nothing.

Why do we need Ctrl+Q if we have DEL that does the same thing?
The rationale would be that the delete key is context-sensitive.  Depending on where you are in the user interface it will do different things; wheras a hotkey to delete the current image should work in multiple places.  But perhaps it isn't needed..

tomos

  • Charter Member
  • Joined in 2006
  • ***
  • Posts: 10,943
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Disable Ctrl Q
« Reply #3 on: May 30, 2014, 07:05 AM »
But perhaps it isn't needed..

or just give it another key combo?
e.g. Ctrl+Shift+Q (?)
Tom

ScreenManiac

  • Supporting Member
  • Joined in 2014
  • **
  • Posts: 102
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Disable Ctrl Q
« Reply #4 on: May 30, 2014, 11:06 AM »
Thanks for considering it. Looking forward to the change.
Just like tomos I have no objections to a different hotkey like Ctrl Del or Ctrl Shift Q or whatever.