Website Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • August 30, 2015, 05:29:27 PM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: [SOLVED] Windows XP system clock losing (lots) of time.  (Read 9900 times)

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
[SOLVED] Windows XP system clock losing (lots) of time.
« on: December 19, 2011, 06:30:31 AM »
I wonder if anyone has any ideas with the problem below before I just go ahead and reinstall XP.

I've got a headless XP Pro system that runs the following programs 24/7:

uTorrent - BitTorrent
XAMPP   - Webserver
SABnzbd - Usenet
DNTV Scheduler - DVB-T recorder

It runs no AV and only the basic Windows Firewall, access is via RDP - no programs are executed on it apart from NexusFile for a bit of file management.  I've checked it over using MBAM - nil found.

It's done this for months on end without a problem, (close to two years), but in the last couple of weeks or so Windows has been losing time to the tune of minutes per hour, (eg. just in the last couple of hours, 18 minutes).

I now get it to sync to au.pool.ntp.org every ten minutes, in that time it can lose 2 minutes.

Currently I'm using ClockMon which gives the RTC and system time along with any difference between them - I've set this to check every minute and sync to the RTC if the difference is greater than 100ms.

Task Manager shows the system as being idle pretty much of the time, with the CPU, (AMD 235e), barely hitting 20% at minimum clock, (800MHz), even when capturing two DVB-T streams.

I guess the question is: Anybody got any ideas what kind of process could be stopping interrupts or does anyone know how I can find out?
« Last Edit: January 21, 2012, 09:04:52 PM by 4wd »

40hz

  • Supporting Member
  • Joined in 2007
  • **
  • gravatar avatar
  • Posts: 11,527
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #1 on: December 19, 2011, 06:38:28 AM »
Check the internal CMOS battery. Most likely it's either dead or dying. That's usually what causes that problem.  8)


justice

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 1,896
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #2 on: December 19, 2011, 07:11:22 AM »
I agree

Ath

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 2,532
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #3 on: December 19, 2011, 07:13:05 AM »
It's real hardware, and not a VMWare image running on a virtual host? 'Cause VMWare 'clients' can lose time if the VMWare tools stuff isn't installed or updated when the host is updated to a newer version. If it's not installed, you'd probably lose several hours per day in time though ;)

Battery is most likely cause if it's hardware, like 4wd said.

Stoic Joker

  • Honorary Member
  • Joined in 2008
  • **
  • Posts: 5,878
    • View Profile
    • www.StoicJoker.com
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #4 on: December 19, 2011, 07:52:19 AM »
'nother vote for the CMOS battery. I've run into this one a few times myself.

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #5 on: December 19, 2011, 07:58:08 AM »
I should have mentioned I've changed the battery but the fact that the RTC doesn't lose time at all and that Windows system time is correct at boot and starts losing time from that point would imply that the RTC isn't the problem.  If it was I would expect to see the time incorrect from the moment the system boots.

Also, from all that I've read, Windows doesn't use the RTC once it's booted - it's then down to system interrupts.

Just another note: I have two of these systems, with the same hardware, (MB, CPU, RAM, case + PSU) - one runs XP Pro the other Win7HP x64.  I swapped the batteries between them - the W7 system runs fine and the XP system still loses time.  The problem didn't move with the battery.

@Ath: Yes, real hardware.  ZOTAC Mini-ITX Geforce 8200 iGFX, Athlon II 235e & 4GB DDR2-800 - see it here.

EDIT: Just had a thought, when I wake up tomorrow, (err, later today), I'll boot it from a PE disc and see what happens.  But now, I really should be asleep  :)

Carol Haynes

  • Waffles for England (patent pending)
  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 7,969
    • View Profile
    • Dales Computer Services
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #6 on: December 19, 2011, 08:26:47 AM »
What time server is being used on your system - try changing to an alternative. I had a problem once where the time was set correctly and then suddenly the time changed and it was a TS causing the problem.

http://support.microsoft.com/kb/314054

Also check your time zone of set correctly (Control Panel - International).

Last thought: if not the CMOS battery have you checked the stability of your PSU?

Stoic Joker

  • Honorary Member
  • Joined in 2008
  • **
  • Posts: 5,878
    • View Profile
    • www.StoicJoker.com
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #7 on: December 19, 2011, 08:55:49 AM »
Have you tried running
Also, from all that I've read, Windows doesn't use the RTC once it's booted - it's then down to system interrupts.

True, have you tried running w32tm /reset to force is to recalculate the offset?

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #8 on: December 19, 2011, 07:30:28 PM »
What time server is being used on your system - try changing to an alternative. I had a problem once where the time was set correctly and then suddenly the time changed and it was a TS causing the problem.

I now get it to sync to au.pool.ntp.org every ten minutes, in that time it can lose 2 minutes.

So it uses a random NTP server every time.  I have used pool.ntp.org, (even more random), but I have also just turned the resyncing off - it still starts losing time from the moment it's booted.

Quote
Also check your time zone of set correctly (Control Panel - International).

One of the first things I checked.

Quote
Last thought: if not the CMOS battery have you checked the stability of your PSU?

Thanks, that made me think of something of something else, a long shot.....but still a shot.

True, have you tried running w32tm /reset to force is to recalculate the offset?

I don't seem to have the /reset switch on w32tm, /resync might be what you mean?


Crap!  I think I found the problem  :-[  At some point I must have disabled or forgotten to enable the HPET and WDRT in BIOS when playing with the battery.

I've just reset the BIOS and the RTC/OS difference is back to being under a second every 5 minutes.

Thanks for the suggestions, I think I need to go back to tech school  :-[

Maybe I can just chalk it up to a "Senior Moment" now I've turned 50.  :P


BTW, can anyone point me to something that says what the WDRT actually does, (apart from being a watchdog)?

Addendum: Spoke too soon, instead of steadily losing minutes per hour like before, it now appears that the XP system clock can lose hours overnight.  This is usually accompanied by the inability to access the system via RDP the next day - this is starting to look more like some software has gone haywire.  I guess it's down to a OS reinstall....oh well, didn't have anything planned today.
« Last Edit: December 22, 2011, 07:10:03 PM by 4wd »

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #9 on: December 23, 2011, 09:33:58 PM »
Well, decided to switch to shotgun methodology and changed the battery again, (even though the RTC doesn't lose time), removed a PWM fan controller I installed about the time it went nuts and restore the system to approx. 2 months prior.

Back to thumb-twiddling to see what happens.

Computers....who'd have 'em?

f0dder

  • Charter Honorary Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 8,858
  • [Well, THAT escalated quickly!]
    • View Profile
    • f0dder's place
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #10 on: December 25, 2011, 09:04:38 AM »
Hm, would a CMOS battery affect the RTC of a running system? I WouldaThunk it only used the battery when powered off?
- carpe noctem

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #11 on: December 25, 2011, 06:50:06 PM »
Hm, would a CMOS battery affect the RTC of a running system? I WouldaThunk it only used the battery when powered off?

That's what I said in my previous posts, RTC time has no effect on Windows OS once it's up and running, (unless you're telling Windows to get it from the RTC, of course, like I am with ClockMon).

Windows uses interrupts once it's running but for the sake of completeness I changed it yet again, even though I'd already proved it was OK.

Currently the system is behaving itself so AFAIAC it comes down to one of two things:
1) Software that I installed post-October, or
2) The PWM fan controller generating sufficient interference to upset the clocking.

I have had the second happen once before but on the 240V mains system, a slave/master switch inducing enough interference into the mains circuit to cause a new digital clock on the other side of the house to run fast....returned the clock twice before I worked out what it was  ;D

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #12 on: January 07, 2012, 12:31:52 AM »
Found it!.......well almost.

Something locking up the networking on the machine which seems to stop:
1) the clock updating
2) any kind on RDP, VNC access
3) disk access

which necessitates me having to push the power button.  However, the various programs serving web pages still pump out pages when accessed but just fail to interact.

I'm starting to think I have a clash between the various servers running and the ports they're using.  Time for a bit of rationalisation and a completely fresh reinstall.

cranioscopical

  • Friend of the Site
  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 4,300
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #13 on: January 07, 2012, 07:50:36 AM »
Found it!.......well almost.
  :Thmbsup:

Tenacious 'R' Us  :)

worstje

  • Honorary Member
  • Joined in 2009
  • **
  • Posts: 564
  • The Gent with the White Hat
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #14 on: January 07, 2012, 07:57:53 AM »
I did some checking, and it looks like it may be driver related. Especially the chipset. Any chance Windows Update decided it knew best when you weren't looking?

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #15 on: January 07, 2012, 05:59:37 PM »
I did some checking, and it looks like it may be driver related. Especially the chipset. Any chance Windows Update decided it knew best when you weren't looking?

I don't have WU set to Auto on this machine, normally just Notify only.  But of course that doesn't preclude me from clicking OK in a burst of stupidity.

And as far as nVidia chipset drivers go, nothing would surprise me if that turns out to be the problem - one of the reasons I try to avoid their chipsets now. (Addendum: As if to prove a point their website won't even give me the XP drivers, it keeps sending the Vista/7 ones.)

Thanks for that, I'll download the latest from nVidia then remove the current ones with DriverCleaner and see what happens.  If that doesn't work then I'll go back to my previous regimen of nlitening the install and never updating past SP3.  It worked that way for years without a problem.

Tenacious 'R' Us  :)

I'd never make any money doing repair work - I'd never know when to just say 'Screw it!' and give up. :D
« Last Edit: January 07, 2012, 08:04:40 PM by 4wd »

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #16 on: January 21, 2012, 06:13:24 AM »
I did some checking, and it looks like it may be driver related. Especially the chipset.

Guess what?  You hit it in one, after an image restore I removed the nVidia driver and then reinstalled the latest WHQL XP drivers I could find, (which wasn't from nVidia' site).  No more clock problems since.

Definitely no more updating for this machine now, service disabled.

Thanks for the clue worstje  :Thmbsup:
« Last Edit: January 21, 2012, 09:01:59 PM by 4wd »

worstje

  • Honorary Member
  • Joined in 2009
  • **
  • Posts: 564
  • The Gent with the White Hat
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: [SOLVED] Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #17 on: January 23, 2012, 05:11:05 AM »
I'm glad you figured it out!

I also want to express my thanks to Cranioscopical for his community spirit; little surprises like the one he sent my way are what makes this community great! :-*

4wd

  • Supporting Member
  • Joined in 2006
  • **
  • Posts: 3,962
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: [SOLVED] Windows XP system clock losing (lots) of time.
« Reply #18 on: January 23, 2012, 04:51:01 PM »
I also want to express my thanks to Cranioscopical for his community spirit; little surprises like the one he sent my way are what makes this community great! :-*

+2  :Thmbsup:

(Senior moments and all)   ;D