Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 04, 2016, 12:08:54 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Last post Author Topic: CPU Usage shoots up to 100% !?!  (Read 17783 times)

Junglerooster

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100%
« Reply #25 on: September 24, 2007, 09:58:51 AM »
The CPU temp is 95, so I don't think it's that.  It will run pretty good sometimes and then other times it runs slow.  Do you think that it could possibly be the harddive?  Because my harddrive seems to be humming really loud.


Thanks,
Junglerooster

f0dder

  • Charter Honorary Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 9,029
  • [Well, THAT escalated quickly!]
    • View Profile
    • f0dder's place
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #26 on: September 24, 2007, 10:06:30 AM »
Motherboard problem perhaps?
- carpe noctem

Junglerooster

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #27 on: September 24, 2007, 10:10:08 AM »
What's the best way to test the motherboard to check and see if it's bad?

Junglerooster

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #28 on: September 24, 2007, 10:12:27 AM »
There is a system idle process that runs about 80 to 90% of my CPU almost all the time. 

OGroeger

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 76
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #29 on: September 24, 2007, 10:34:03 AM »
Do you mean 95°C? That seems not ok to me. My CPU has 28°C on idle and 52°C on ramming speed. Btw, an idle process with 90% is ok. The idle process colltects the time the cpu is idle.

Junglerooster

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #30 on: September 24, 2007, 10:52:10 AM »
The cpu is running at 40c/104f and motherboard is 28c/82f right now.

Junglerooster

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #31 on: September 24, 2007, 11:07:54 AM »
could it be my cpu? I went from a 2.4 ghz to 3.0 cpu.  All the websites that I looked at say the motherboard will support 1.4 to 2.2+ 

f0dder

  • Charter Honorary Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 9,029
  • [Well, THAT escalated quickly!]
    • View Profile
    • f0dder's place
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #32 on: September 25, 2007, 02:04:41 AM »
"System Idle Process" is the process windows schedules when it has nothing else to do - it means your system is idle :). So the higher "CPU usage" this special pseudo-process has, the better (the less your system has to do).

40c/28c idle temperatures are fine, nothing to worry about.
- carpe noctem

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #33 on: September 25, 2007, 05:32:13 AM »
Junglerooster, what type of CPU is yours? maybe the motherboard needs some new drivers to adjust to the cpu.. just my 2¢.


Junglerooster

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: CPU Usage shoots up to 100% !?!
« Reply #34 on: September 25, 2007, 09:05:23 AM »
I have an ASUS P4S533 Motherboard and an 2.4 GHZ 512K 533 Buss Northwood CPU.