Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 05, 2016, 09:07:54 PM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: Print Size Bug  (Read 4074 times)

vycon_99

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • default avatar
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Print Size Bug
« on: August 02, 2006, 04:58:50 AM »
Dear Mouser,

Hi. I noticed the image file generated by Screenshot Captor has a bug.

The generated image file has a small Print Size which is usually 3+ inches (Height) x 2+ inches (Width) though the image is much larger than the Print Size - refer to inline image below.

The image's Print Size has to be resized in certain applications such as Open Office so that the size of the image inserted into Open Office is larger.

I'm using version 2.18.03. The image file format is set to PNG. Please reply if you need more information.

By the way, I like Screenshot Captor and it's very good.

Looking forward to your reply. Thank you very much.

Regards,
Clyde
---
http://img205.imageshack.us/img205/2346/printsizebugna9.png
Print Size Bug
« Last Edit: August 02, 2006, 05:20:55 AM by vycon_99 »

vycon_99

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • default avatar
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Print Size Bug
« Reply #1 on: August 02, 2006, 05:13:36 AM »
Dear Mouser,

Sorry, I didn't notice Mantis is used. It's reported into Mantis & the ID is 221. Here's the link: http://www.donationcoder.com/Software/Tracking/view.php?id=221

Thanks for your help.

Regards,
Clyde
« Last Edit: August 02, 2006, 05:21:37 AM by vycon_99 »

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,406
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Print Size Bug
« Reply #2 on: August 02, 2006, 08:40:43 AM »
hi vycon,
and welcome to the site!

try changing the default DPI in the options to something smaller:

[ Invalid Attachment ]

I think the smaller the DPI, the larger a screenshot will be considered when brought into your word processor.

You can also change the DPI of an existing image from within the SpecialFX -> Adjust color + dpi dialog.

Let me know if this solves it please :)

vycon_99

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • default avatar
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Print Size Bug
« Reply #3 on: August 02, 2006, 09:48:36 PM »
Dear Mouser,

try changing the default DPI in the options to something smaller:

I think the smaller the DPI, the larger a screenshot will be considered when brought into your word processor.

You can also change the DPI of an existing image from within the SpecialFX -> Adjust color + dpi dialog.

Let me know if this solves it please :)
Hi. Your solution seems to be a workaround because it sacrifices print quality (i.e. DPI) for the image print size. Sorry, if you are offended.

I found out how the image print size is calculated. It's related to the DPI mentioned. This is tested using following settings: Image Format - PNG (max compression).

Let's say the image dimensions is 1024 x 768 pixels and Screenshot Captor's Default DPI is 100.

Image's Print Size
= (image width / DPI) x (image height / DPI)
= (1024/100) x (768/100)
= 10.24 x 7.68 inches

If Default DPI is the usual 300 for image dimensions of 1024 x 768 pixels, the image's Print Size will be around 3.413 x 2.56 inches.

This means the workaround is not that convenient if the screen captures size varies.

Looking forward to your reply. Thanks you for helping.

Regards,
Clyde

vycon_99

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • default avatar
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Print Size Bug
« Reply #4 on: August 06, 2006, 09:44:57 PM »
Dear friends,

Hi, is there anyone that encounter this bug also? Or is it just specific to my machine?

Looking forward to your reply. Thanks for reading.

Regards,
Clyde

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,406
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Print Size Bug
« Reply #5 on: August 06, 2006, 09:52:52 PM »
can you explain what you would like the solution to do?

vycon_99

  • Participant
  • Joined in 2006
  • *
  • default avatar
  • Posts: 9
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Print Size Bug
« Reply #6 on: August 10, 2006, 01:42:17 AM »
Dear mouser,

Hi. Sorry for the late reply. I did some research on this & concluded it shouldn't be a bug. Sorry for my ignorance.

Maybe you should set 72 instead of 300 as the Default DPI. I found 72 DPI will make the screen capture's size just nice (i.e. neither too big nor too small) and they probably won't encounter the issue that I had unless the user capture the whole screen with a monitor's screen resolution that exceed 1024 x 768 pixels.

As for the print quality, I think it shouldn't matter much for a screen capture software. Sorry, I thought too much on that day :)

Thanks for your help anyway.

Regards,
Clyde
« Last Edit: August 10, 2006, 01:44:52 AM by vycon_99 »

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,406
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Print Size Bug
« Reply #7 on: August 10, 2006, 01:55:15 AM »
no worries :)