Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 14, 2017, 04:10 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses  (Read 543 times)

colink

  • Participant
  • Joined in 2017
  • *
  • default avatar
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« on: November 22, 2017, 12:10 PM »
I am trying to use Captor to replace Snipping Tool and Give me a fixed size capture window with minimum clicks.

With Snipping Tool I need 2 clicks start a dragable capture window, when I let go image is in clipboard

First how do I move Captor out of the notifications area so it is always in the taskbar?

I managed to find how to set preset sizes in my favouritres (not intuitive) - but how do I get one of those to be the default from some shortcut (then easily choose another)?

Currently IL
click Alt Ctrl PrntScrn - that puts a capture window around the current window
I then right click on red area (top left) then choose a size eg 420x236 - window changes size
BUT - as soon as I move my mouse to the resized window, it resizes to full size and moves partly off screen

What am I doing wrong - how do I get my 420x236 capture window on screen with minimum clicks then save to clipboard with minimum clicks?

Thanks ColinK



mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 37,696
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #1 on: November 22, 2017, 12:29 PM »
Open options.

Go to hotkeys and set a hotkey for "Capture Fixed Sized Region".

Go to My Favorites and set the "Fixed region capture" size.

Go to Interface Options and tell SC to "After Capture Show: Stay Minimized".

Go to Post-Capture Options and choose "Copy to clipboard:" and make your choice.

colink

  • Participant
  • Joined in 2017
  • *
  • default avatar
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #2 on: November 23, 2017, 05:48 AM »
Thanks that was helpful.

It would be good to be able to choose from several pre-set sizes.

Is there a way for me to use "My Favorite preset sizes" to do the same / similar to above for any area of the screen (not a specific full window)? see attachment

Thanks ColinK

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 37,696
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #3 on: November 23, 2017, 01:12 PM »
Those favorite sizes are easily toggleable from the redbox region capture mode, but that's different from the fixed size region capture.

Let me add a way to cycle through and directly select a favorite size once the fixed region capture is on screen -- i'll make it so you can hit 1,2,3,4,5,etc. to select that favorite preset.

colink

  • Participant
  • Joined in 2017
  • *
  • default avatar
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #4 on: November 28, 2017, 06:08 AM »
Thanks again for your reply.

I am still not clear of the purpose of the Favorites or how to use them - you say they "are easily toggleable from the redbox region capture mode" - I have looked in help and forum and cannot find anything on favorites or "red box capture mode".

I think you are saying that you will add code so that wheh I select a preset size I will be able to easily to toggle through the preset sizes  - this will be very useful.

My best case procedure would be:
CTRL+SHIFT+(my chosen key) - opens dragable red box, with size from 1st in list - drag + the following options
click to save (same as current)
Numeric keys 1,2,3,4,5, resize red box, drag, click to save

Perhaps this is what you are describing



Thanks ColinK
« Last Edit: November 28, 2017, 07:19 AM by colink »

tomos

  • Charter Member
  • Joined in 2006
  • ***
  • Posts: 10,939
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #5 on: November 28, 2017, 06:35 AM »
I am still not clear of the purpose of the Favorites or how to use them - you say they "are easily toggleable from the redbox region capture mode" - I have looked in help and forum and cannot find anything on favorites or "red box capture mode".
that would be:
'Grab windows object or scrolling ..etc.' shortcut is normally Ctrl+Shift+PrintScreen
Ctrl+right-click on the instructions will show a menu including those favourites / pre-set sizes.

I think you are saying that you will add code so that wheh I select a preset size I will be able to easily to toggle through the preset sizes  - this will be very useful.
yep, sounds like that :up:
Tom

colink

  • Participant
  • Joined in 2017
  • *
  • default avatar
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #6 on: November 28, 2017, 06:54 AM »
Great!!

I really appreciate the prompt reply and helpful answer - tomas

Unfortunately that process does not save to clipboard, based on the settings mouser suggested for fixed size capture - a dialogue box opens and I need to make choices - eg Save (1) it then copies to clipboard.

Is there an easier way to force these screenshots to copy to clipboard and have no dialogue box or no further options to select eg (1 to 4)?

If I read mouser's suggestions for modifying the fixed capture options this sounds much easier with fewer clicks.
« Last Edit: November 28, 2017, 07:09 AM by colink »

tomos

  • Charter Member
  • Joined in 2006
  • ***
  • Posts: 10,939
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #7 on: November 28, 2017, 07:23 AM »
^ Yeah, for your purposes not the best method. Just a 'FWIW explanation' :)
Tom

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 37,696
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #8 on: December 01, 2017, 10:49 PM »
Unfortunately that process does not save to clipboard, based on the settings mouser suggested for fixed size capture - a dialogue box opens and I need to make choices - eg Save (1) it then copies to clipboard.
Is there an easier way to force these screenshots to copy to clipboard and have no dialogue box or no further options to select eg (1 to 4)?

I gave you the steps!

  • Go to Interface Options and tell SC to "After Capture Show: Stay Minimized".
  • Go to Post-Capture Options and choose "Copy to clipboard:" and make your choice.

colink

  • Participant
  • Joined in 2017
  • *
  • default avatar
  • Posts: 7
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Fixes Size Captor - How to with Minimum Key presses
« Reply #9 on: December 02, 2017, 04:00 PM »
@mouser

Maybe I have misunderstood something. Your instructions worked great for Fixed Size

CTRL Shift + (my key), gives me a fixed size red box, drag + 1 click, now copies to clipboard and saves.

My secondary question was how could I have multiple preset sizes or use the favorites to do the same task, with minimum clicks.

Mouser's instructions let me use all my favorite's but requires lots of clicks and right clicks.

If I understood you correctly you were going to add some code to allow user to cycle through a number of preset sizes, with minimum key presses and clicks (or use the Favorite sizes) within the preset capture process (not sure which solution you were suggesting.

Summary:
Single preset working great with minimal keys and clicks
Favorite sizes working, but would prefer to use same process for Presets plus a single key press to select desired size

Thanks ColinK