Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 03, 2016, 05:32:03 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: From time to time Screenshot Captor Fails  (Read 852 times)

Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
From time to time Screenshot Captor Fails
« on: June 19, 2016, 05:38:36 AM »
Several times a month the screenshot folder configuration goes to the old.
Each month I change the screenshot folder in this way : O:\PANTALLAZOS\2016\06.2016

apply and accept.

But then sometimes goes to the prior month O:\PANTALLAZOS\2016\05.2016

I have to move the screenshots taken in the wrong folder.

This bug is old. Happen to me under windows 7 and now in windows 8.
Seems to be related with the version of the windows operating system.
I am from Canary Islands and my operating system is in spanish.


IainB

  • Supporting Member
  • Joined in 2008
  • **
  • Posts: 6,136
  • Slartibartfarst
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #1 on: June 19, 2016, 07:38:07 AM »
Not sure I understand. I thought that you don't need to "change" the path date each month, if, in Options | Saving and Loading Files you select (tick) Auto Move Older Screenshots

I used to have that selected, but decided to cancel it as it was proliferating folders and I didn't really require that functionality, but it's quite a nifty feature if you did want SC to automatically organise your SC images into date-related folders.

Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #2 on: June 19, 2016, 10:11:23 AM »
Not sure I understand. I thought that you don't need to "change" the path date each month, if, in Options | Saving and Loading Files you select (tick) Auto Move Older Screenshots

I used to have that selected, but decided to cancel it as it was proliferating folders and I didn't really require that functionality, but it's quite a nifty feature if you did want SC to automatically organise your SC images into date-related folders.
This is not the point. I don't want to move the old screenshots.
Every month I open a new screenshot folder and this is not good recorded.
That's the bug.

IainB

  • Supporting Member
  • Joined in 2008
  • **
  • Posts: 6,136
  • Slartibartfarst
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #3 on: June 20, 2016, 02:23:35 AM »
@Contro: Sorry, I wasn't suggesting that you to do it differently as a workaround to a "problem". Its just that what you are apparently doing manually doesn't need to be done manually, as you can probably automate it in the SC settings, which have been designed and improved to enable them to meet most users' peculiar needs.

I often find that, when I think I am encountering a new/odd bug in SC, it usually turns out that it's not a bug and I have somehow messed up one of SC's many settings in the GUI or the Options panel.

As to the "bug" you mention, I'm no expert and without knowing what your PC's configuration is for SC I can't be sure, but I suspect that what you call a "bug" may not be a bug in fact, but merely SC - after a crash or a PC reboot - finding the MRU (Most Recently Used) folders(s) to be the previous folder(s) you were using, from its list of Favourites - refer SC Options | Advanced Tweaking | My favorites.

To make your preferred settings "stick", you could try tweaking ConfigDir.ini for SC (example path would be something like: ...\FindAndRunRobot\Plugins\ScreenshotCaptor\ConfigDir.ini)

The initial ConfigDir.ini text is shown below:
// IMPORTANT NOTE: Lines starting with // are COMMENTS; you need to remove // to make a line active

// CONFIGDIR = %MYDOCUMENTS%


// This file (ConfigDir.ini) defines the directory where all configuration
//  files for the program will be stored.
// There should be only 1 actual line in this file that has any meaning,
//  the CONFIGDIR assignmane above.  Everything else here is just comments.
//
// By default it is normally set to the program directory itself, meaning
//  that all configuration/ini/settings/preferences will be store here
//  with this ConfigDir.ini file.  This is also best for when you want to
//  put the program on a usb drive.
// Sometimes it is preferable to store the configuration files in a
//  different directory, like a "C:\Documents and Settings" subdirectory
//  which is designed to store program configuration data, or a custom
//  directory specified by a user on a separate drive.
//
// TIPS:
// 1. You can comment out lines by prefacing them with //
// 2. You can use the following replacements:
//     . (actual program directory -- use this for portable usb, etc.)
//     %MYDOCUMENTS% (like C:\My Documents)
//     %APPDATA% (like C:\Documents and Settings\{username}\Application Data)
//     %PROFILE% (like C:\Documents and Settings\{username})
//     %COMMONAPPDATA% (like C:\Documents and Settings\All Users\Application Data)
// 3. The specified directory will be created if it doesn't exist.
// 4. If configuration files are not found in the specified directory,
//     any existing configuration files in the app dir will be copied
//     from the app dir to the specified directory.
// 5. If you edit this file while the program is running you need to
//     exit and restart the program before it will take effect.
//
// EXAMPLES:
//    CONFIGDIR=.
//    CONFIGDIR=%MYDOCUMENTS%
//    CONFIGDIR=E:\MyCleverSettings\
//    CONFIGDIR=%APPDATA%
//
// NOTE: the company and application subdirectory name will automatically be
//  added to the path specified (except for %APPDIR% which includes the name
//  already, i.e.:
//    "E:\MyCleverSettings" -> "E:\MyCleverSettings\DonationCoder\AppName\"
//
//
// NEW:
//  You can now signify that an app should run in portable mode (no files saved to anything but app dir)
//  by specifying the uncommented line:
//   PORTABLE=TRUE
//
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Note that you can only activate/enable ONE line in this file. From memory, if you change more than one, only the first line has any effect.
So, as a suggested fix, try enabling PORTABLE=TRUE and then moving your latest SC-related .ini files into the SC app folder. This forces SC to only look for its settings in the app folder.
I gather that there are 3 main SC .ini folders:
  • ConfigDir.ini  (as above)
  • ScreenshotCaptor.ini  (user settings)
  • ScreenshotCaptorTools.ini  (user settings)

The latest copies of ScreenshotCaptor.ini and ScreenshotCaptorTools.ini - i.e., the ones that will probably hold your latest preferred settings - will probably be in your User folder - e.g., C:\Users\UserName\Documents\DonationCoder\ScreenshotCaptor\

Search your disk and find and Move the latest versions of those 2 files (wherever they are) to the SC app folder, renaming (not deleting) any similarly-named files that they might be replacing.

This would force all SC settings to be ONLY as per those 2 .ini files now in the SC app folder, making them common for all users. Similarly, any changes you subsequently make to the SC settings will be recorded in those folders and thus made common for all users.

Hope this helps or is of use.

EDIT: As an experiment and to see how it works, I have just made these suggested fix/changes to my SC. Seems to work OK, so far...   
« Last Edit: June 20, 2016, 03:13:12 AM by IainB »

Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #4 on: June 20, 2016, 06:22:10 AM »
Going to try !!!!!!
I will comment
Wonderful explanations indeed !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 :-*

Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #5 on: June 20, 2016, 08:52:35 AM »
First move trying.
I think I have screenshot captor as portable locating the configdir.ini with everything.
"// NEW:
//  You can now signify that an app should run in portable mode (no files saved to anything but app dir)
//  by specifying the uncommented line:
//   PORTABLE=TRUE"

Have I to remove the "//  " ?

Take a look where is located configdir.ini

I am taking screenshots with SC. The situation is really strange.
I will upload later.
ASUS - 20_06_2016 , 14_31_50.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_31_56.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_36_20.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_36_48.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_37_04.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_38_59.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_40_06.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_41_34.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_42_38.pngFrom time to time Screenshot Captor FailsASUS - 20_06_2016 , 14_44_17.pngFrom time to time Screenshot Captor Fails

TheScreenShotCaptor.ini located in Y:\PORTABLES\MULTIMEDIA\ScreenShotCaptor , seems corrupted.

At the present moment the screenshots are sent correctly to O:\PANTALLAZOS\2016\06.2016

But the folder is not well written in the ini files.

I think at least I have a bad configuration and corrupted files.

What can I do ?



Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #6 on: June 20, 2016, 09:09:28 AM »
I think my main problem is a corrupted ini file : ScreenShotCaptor.ini in the portable folder.
Then the program create or go to a non portable folder in C:\Users\JOSE\Documents\DonationCoder\ScreenshotCaptor\ScreenshotCaptor.ini

I think my remedy may be :

Remove comment in line PORTABLE=TRUE
Delete corrupted ini file ScreenShotCaptor.ini in the portable folder and copy this : C:\Users\JOSE\Documents\DonationCoder\ScreenshotCaptor\ScreenshotCaptor.ini

Revise contents with in all moment SC closed.

Delete the folder C:\Users\JOSE\Documents\DonationCoder\ScreenshotCaptor

 :-*

Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #7 on: June 20, 2016, 09:25:18 AM »
I am doing and downloading the last version ask me when execute the portable .exe

Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #8 on: June 20, 2016, 10:10:42 AM »
Have I to add the line
CONFIGDIR = .
in the configdir.ini file in the portable folder ?

Note : i have added the line.

So was a corrupted file and disconfiguration and not a bug.
 :-*

IainB

  • Supporting Member
  • Joined in 2008
  • **
  • Posts: 6,136
  • Slartibartfarst
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #9 on: June 20, 2016, 11:09:14 AM »
@Contro: Some answers...
______________________

//   PORTABLE=TRUE"
Have I to remove the "//  " ?

Answer: YES. Removing // enables that line. Delete the quote " after TRUE. (How did that get in there?)
______________________

TheScreenShotCaptor.ini located in Y:\PORTABLES\MULTIMEDIA\ScreenShotCaptor , seems corrupted.
At the present moment the screenshots are sent correctly to O:\PANTALLAZOS\2016\06.2016
But the folder is not well written in the ini files.
I think at least I have a bad configuration and corrupted files.
What can I do ?

Answer: It might just be an older version of the ScreenShotCaptor.ini, so just replace it with a copy of ScreenShotCaptor.ini from a fresh install of SC, or find a valid one elsewhere - you may have a couple more on your disk.
You just need a valid ScreenShotCaptor.ini file in the SC app folder, that's all.
______________________

I think my remedy may be :
Remove comment in line PORTABLE=TRUE
Delete corrupted ini file ScreenShotCaptor.ini in the portable folder and copy this : C:\Users\JOSE\Documents\DonationCoder\ScreenshotCaptor\ScreenshotCaptor.ini
Revise contents with in all moment SC closed.
Delete the folder C:\Users\JOSE\Documents\DonationCoder\ScreenshotCaptor

Answer: Yes. That ScreenshotCaptor.ini will probably be a good one. You probably don't need to tidy up and delete any folders elsewhere if you have enabled PORTABLE=TRUE in configdir.ini.  Do the housekeeping once you have it all working.
______________________

I am doing and downloading the last version ask me when execute the portable .exe

Answer: I think you probably don't need to install the portable version, but it won't hurt if you do.
______________________

Have I to add the line
CONFIGDIR = .
in the configdir.ini file in the portable folder ?
Note : i have added the line.

Answer: Add it in if it's not there - if you want - but do NOT enable (uncomment) that line. You can/must only have 1 useful line enabled in configdir.ini. If you have enabled PORTABLE=TRUE (which sets the CONFIGDIR=the SC app folder as default) then that is all you need to do in configdir.ini
You should end up with these files in the SC app folder:
  • ConfigDir.ini - just the one line changed in that.
  • ScreenshotCaptor.ini  - with your latest settings.
  • ScreenshotCaptorTools.ini - with your latest settings.
______________________

After you have done all this, you will need to go through the SC Options and check/reset/verify all the settings. This will update ScreenshotCaptor.ini and ScreenshotCaptorTools.ini. Then, just to be paranoid, exit SC nicely and restart it. That will ensure that the settings are written out to those 2 .ini files. The settings will be (should be) persistent after that, until you next change them.

By the way, my experiment on my own SC settings worked fine and was uneventful.

Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #10 on: June 20, 2016, 12:48:12 PM »
So wonderful explanations cannot fail
 :tellme:

SC working fine !!!!!!!!


Contro

  • Participant
  • Joined in 2007
  • *
  • Posts: 2,619
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #11 on: June 20, 2016, 04:42:15 PM »
IainB I need your help in this post

http://www.donationc...?topic=42750.new#new

At the present moment I doubt of the content of one of the files.
I will upload in the post to wait you look for.

Best Regards

IainB

  • Supporting Member
  • Joined in 2008
  • **
  • Posts: 6,136
  • Slartibartfarst
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: From time to time Screenshot Captor Fails
« Reply #12 on: June 20, 2016, 04:45:26 PM »
For Screenshot Captor - ¬°muy bien!    :Thmbsup:

For "progress bars of life" - sorry, I have no idea.    :tellme: