Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 06, 2016, 06:07:46 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: Long delay when using file system browsing  (Read 1402 times)

Josh

  • Charter Honorary Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Points: -5
  • Posts: 3,395
    • View Profile
    • Donate to Member
Long delay when using file system browsing
« on: September 12, 2012, 07:52:02 AM »
I am experiencing large delays when browsing the file system using FARR. I have performed a clean installation and only have about 5 plugins installed (services control, env variables, farrprocs, farruninstall, and processkill).

Scenario: I want to browse for and launch a file in the c:\temp folder.

Execution:

1. I begin by typing c:\. At this point, FARR is trying to pull up the resources in the root of the C Drive. There is a slight delay, about 1-2 seconds, while this list is populated.
2. I start typing "temp". As soon as I type a character, FARR begins searching the FS. This can result in a 200-300ms delay per character typed.
3. I finish typing temp. At this point, depending on the number of files in c:\temp, there is a noticeable delay after typing the final letter or the corresponding \ "c:\temp\".
4. After this delay, the same issue appears from item 2.

Is this the norm? I do not remember the delay being as large when FARR initially received FS browsing, but I could be mistaken. This is on Windows 8 Pro.

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,406
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Long delay when using file system browsing
« Reply #1 on: September 12, 2012, 11:03:58 AM »
I'll look into it.

Does the delay occur even if you repeat the process a second time right after the first?

Josh

  • Charter Honorary Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Points: -5
  • Posts: 3,395
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Long delay when using file system browsing
« Reply #2 on: September 12, 2012, 11:05:11 AM »
Yes, it occurs each time you move folders, or type a letter.

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,406
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Long delay when using file system browsing
« Reply #3 on: September 12, 2012, 11:16:21 AM »
Ok that's important, it means the slowdown is not a matter of OS needing to cache results of directory listing.

That sounds like an abnormally long delay, like something is going wrong.
« Last Edit: September 12, 2012, 11:21:49 AM by mouser »

mouser

  • First Author
  • Administrator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 36,406
    • View Profile
    • Mouser's Software Zone on DonationCoder.com
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Long delay when using file system browsing
« Reply #4 on: September 12, 2012, 12:02:50 PM »
Josh and I think we figured it out.. The delay is not caused by the actual search but in the display of the root drive icon.  My guess is that its a dynamically generated icon in Win8, causing the delay.  Solution is simple, use generic icons when displaying root drives in folder search results.  Will be in next release.