Home | Blog | Software | Reviews and Features | Forum | Help | Donate | About us
topbanner_forum
  *

avatar image

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
  • December 08, 2016, 03:58:46 AM
  • Proudly celebrating 10 years online.
  • Donate now to become a lifetime supporting member of the site and get a non-expiring license key for all of our programs.
  • donate

Author Topic: Help! My computer has lost the hibernation feature!  (Read 9963 times)

urlwolf

  • Charter Member
  • Joined in 2006
  • ***
  • Posts: 1,797
    • View Profile
    • Donate to Member
Help! My computer has lost the hibernation feature!
« on: September 18, 2007, 05:32:28 PM »
I have no idea why, but after installing all drivers from dell, I still don't get hibernation as an option. It's greyed out in the task manager, not offered in the window that shows closing options.

Anyone knows why?

Thanks

jgpaiva

  • Global Moderator
  • Joined in 2006
  • *****
  • Posts: 4,727
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #1 on: September 18, 2007, 05:35:56 PM »
Try checking under the power options if hibernation is active (control pannel -> power options -> hibernate -> enable hibernation).

Darwin

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 6,984
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #2 on: September 18, 2007, 05:44:00 PM »
João's advice should set things straight under XP. However, I'm not sure about how hibernation is enabled/disabled under Vista. Are you running XP or Vista (just seemed prudent to ask...)?
"Some people have a way with words, other people,... oh... have not way" - Steve Martin

Armando

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 2,727
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #3 on: September 18, 2007, 07:05:26 PM »
a year ago, I had a hibernation problem with XP. Can't remember exactly what caused it, but remember I had to install a patch from Microsoft to fix the problem.

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #4 on: September 18, 2007, 07:38:57 PM »
try pressing the 'Shift' key when the Shutdown dialog is visible. sometimes this will change the Standby button to a Hibernate button.

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #5 on: September 18, 2007, 07:46:09 PM »
re-reading Armando's post, i just remembered this handy search link.. items #1 & #3 on the search result look promising..

ws-gmicro-1.pngHelp! My computer has lost the hibernation feature!
http://www.google.co...p;btnG=Google+Search


Armando

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 2,727
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #6 on: September 18, 2007, 08:39:51 PM »
that's it! Exactly. I got the  problem after installing more ram.

http://www.asisuppor...rosoft_hibernate.htm

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #7 on: September 18, 2007, 08:46:52 PM »
did you upgraded from 512mb to 1gb? i also don't have the hibernation feature but then normally i'd turn it off even it was available.. hopefully, the patch will help you regain the feature.. :)

Armando

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 2,727
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #8 on: September 18, 2007, 08:57:59 PM »
I guess you're talking to urlwolf ? (Just for the record : I got the problem upgrading from 1gb (2x512mb) to 1.5gb (512mb + 1gb), the patch fixed the hibernation problem --> Go figure.)

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #9 on: September 18, 2007, 09:02:06 PM »
actually i was asking you because i upgraded from 512mb to 1gb in one of the pc and lost the feature.. :)

Darwin

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 6,984
    • View Profile
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #10 on: September 18, 2007, 09:04:16 PM »
actually i was asking you because i upgraded from 512mb to 1gb in one of the pc and lost the feature.. :)

Had the same experience - no idea how I fixed it, though. *Possibly* it was courtesy of a patch, but it was two years ago and I no longer remember  :o
"Some people have a way with words, other people,... oh... have not way" - Steve Martin

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #11 on: September 18, 2007, 09:21:35 PM »
with all these inputs, hopefully the original requester - urlwolf will breeze through this in no time.. :)

Carol Haynes

  • Waffles for England (patent pending)
  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 7,986
    • View Profile
    • Dales Computer Services
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #12 on: September 19, 2007, 04:41:59 AM »
Here is the MS article you are looking for:

http://support.micro....com/kb/330909/en-us

(assuming Win XP)

Armando

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 2,727
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #13 on: September 20, 2007, 03:44:29 PM »
so, urlwolf , what happened?  :)
 
 

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #14 on: September 20, 2007, 07:56:38 PM »
yeah, urlwolf seems to have gone into hibernation mode himself.. :)

Armando

  • Charter Member
  • Joined in 2005
  • ***
  • Posts: 2,727
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #15 on: September 20, 2007, 09:31:33 PM »
yeah, urlwolf seems to have gone into hibernation mode himself.. :)

Or probably just a very long standby...

urlwolf

  • Charter Member
  • Joined in 2006
  • ***
  • Posts: 1,797
    • View Profile
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #16 on: September 21, 2007, 02:40:13 PM »
Sorry, my "unread posts" seem to have missed this thread (or maybe it was me"? :)

It worked, there's a checkbox in power options. it was that easy.
Thanks to all who contributed, and sorry for missing the thread!

lanux128

  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 6,258
    • View Profile
    • Coding Snacks by Lanux128
    • Read more about this member.
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #17 on: September 22, 2007, 06:45:48 AM »
that was a very simple solution.. i remember once when i accidentally shut down the computer by pressing the "Power" button. only after that i went to the control panel to change the settings.. :)


Carol Haynes

  • Waffles for England (patent pending)
  • Global Moderator
  • Joined in 2005
  • *****
  • Posts: 7,986
    • View Profile
    • Dales Computer Services
    • Donate to Member
Re: Help! My computer has lost the hibernation feature!
« Reply #18 on: September 22, 2007, 06:48:45 AM »
Sorry, my "unread posts" seem to have missed this thread (or maybe it was me"? :)

It worked, there's a checkbox in power options. it was that easy.
Thanks to all who contributed, and sorry for missing the thread!

Try "Show new replies to your posts" (alongside your avatar at the top of the page). I find that really useful to find new posts in threads where I have posted.

Glad you sorted out the problem.